afbeelding van Michiel Slütter

Honden vonden het honderd jaar geleden ook al leuk om achter fietsers aan te rennen.  Daar was toen het wielrijderspistool voor uitgevonden.  Met het afvuren van een knalkurk kon je de honden op afstand houden.

Het pistool kon je voor 45 cent bestellen bij Karel Lengs & Zonen te Tegelen. Het stond vermeld in de Leonidas Prijscourant  1913. Dat was een catalogus zoals die van Wehkamp. Er stonden allerlei producten in.  Ook fietsen, die verrassend veel lijken op de hedendaagse populaire fixies.

Het Rijwiel
Omdat die Prijscourant honderd jaar geleden uitkwam, publiceert Het Rijwiel van de historische rijwielvereniging de oude fiets in elke uitgave wat plaatjes uit de Leonidas Prijscourant. We kijken reikhalzend uit naar het volgende nummer.

 

Kijk hier voor foto's van Knallfix-Pistole

Reageer

Kon je ze nog steeds maar kopen! Een hondenbezitter heeft er blijkbaar geen idee van hoe het voelt om een vreemde hond achter je aan te krijgen!

Geachte mijnheer Slütter,

In mijn jeugd, de jaren vijftig, was het knalkurk
pistool gewoon te koop in de speelgoedwinkel. Ik heb er veel plezier aan beleefd.
Op zeker dag werd het verboden, ook de knalkurken,
volstrekt ongevaarlijk, waren er niet meer.
Nadien werden ook de kleine namaak pistooltjes uit de handel genomen.
Ik teken hier bij aan dat de huidige grote waterpistolen meer gevaar opleveren dan voornoemde
"wapens".

Met hartelijke groet,

Siem Doodeman

Klopt, het kurkje zat met een touwtje vast aan het pistool!

weet iemand of dit pistool nu nog te koop is want wij hebben ook regelmatig last van honden die loslopen en op ons af komen als we heerlijk relaxt aan het fietsen zijn.We hebben al wel ooit een soort mini rotjes in een speelgoedwinkel gekocht maar die werken niet zo goed

Hoi,

Ik was een artikeltje aan het lezen van je uit maart :-).

Het gaat over het knalkurkpistooltje om honden weg te jagen. Waar heb je die advertentie gevonden? Of heb die liggen? Volgens mij bevatten de knalkurkjes wel degelijk een beetje dynamiet en zijn ze niet met een touwtje verbonden, nee?

Groetjes,

Jan