afbeelding van Michiel Slütter

Nu de middenmotor de norm lijkt te worden voor elektrische fietsen, komt ook Shimano met zo’n motor. Wat vindt TestKees ervan?

TestKees: 'Shimano Steps verschilt niet opzienbarend van het Bosch-systeem. Net als de Bosch maakt de motor licht geluid bij normaal fietsen en vrij veel geluid als je met een hoog toerental fietst. De accucapaciteit van 416 Wh is vergelijkbaar met de 400 Wh van Bosch. Het display is vrij klein en de bevestiging oogt wat kwetsbaar. De accu schuift traditioneel in de drager. Het verschil tussen Shimano Steps en Bosch is dat het bij Shimano Steps even duurt voordat de motor ondersteuning geeft. Dat is op zich veilig. Het is ook zuinig gebruik van de accu, maar je moet dus wel zelf veel energie leveren. De maximale ondersteuning op basis van je trapkracht is net iets minder. Het is daardoor zwaarder om met de Shimano Steps met rustig trappen 25 kilometer per uur te halen dan met de Bosch.'

Hercules Edison Di2 met Shimano Steps
Fijne fiets met elektronische schakeling

'Ik heb de Shimano Steps getest op een Hercules Edison Di2. Een goede fiets dankzij de hydraulische schijfremmen, voldoende stijf frame en de Nexus 8-naaf met elektronische schakeling. Dat laatste houdt in dat je de versnellingen niet bijstelt met een schakelaar, maar door op een knop te drukken. Dat kost iets minder kracht, maar het grootste voordeel van een elektronisch systeem is dat de motor sneller reageert. De fiets kost 2599 euro. Voor 100 euro meer heb je een vergelijkbare fiets met Bosch-motor. Zoals gezegd zijn de verschillen tussen de systemen minimaal, maar het systeem van Bosch is iets beter afgewerkt. Als je daaraan hecht, kun je die 100 euro verschil bijtellen.'

Reageer

Ik wacht op een e fiets dat tijdens het fietsen energie opwekt en terug leveren aan de accu.
Bestaat het? of moet nog uitgevonden worden.

Beste Shum,

Dit is al in ontwikkeling.

Maar het is moeilijk om energie op te wekken, omdat je met de fiets niet voldoende kilometers haalt om een fiets accu weer op te laden, zoals een elektrische auto.

Mvg,

Maarten Bekkers

Ik heb een Hercules EBike met Di2 Steps, omdat de uitlevering van fietsen Steps overal erg laat op gang kwam en ik nergens kon proef fietsen ( DutchID was mijn 1e keus) hield ik het op de Duitse testen omdat Hercules in 2014 al een serie had met Shimano Steps!
Prima fiets maar in de ECO stand maakt hij veel geluid, in alle 8 versnellingen.
Dat valt me erg tegen omdat iedere Test aangeeft dat de Steps middenmotor de stilste is van allemaal...

Ik kan inmiddels een up-date geven op bovenstaande! De fiets gaat de deur uit, vanwege een nwe knie heb ik heel wat therapeutisch gefiets in NH, veel met tegenwind en hier gaat Shimano Steps de mist in!
Bij sterke tegenwind of een lange helling op is de ondersteuning sterk wisselend en eigenlijk AAN en UIT. De ondersteuning is bij elke snelheid tot 25 Km op tilt alleen merk je het minder als je in ECO en langzamer dan 18 KM fiets.
Ondanks de up-dates en mijn aanpassing van minder trap omwentelingen blijft het irriteren en bij Shimano op BikeMotion luisterden ze aandachtig maar deden ze alsof ik de eerste en enige in NL was...

Beste Louis,

Als je puur naar de specificaties kijkt heeft STEPS een minder krachtige motor dus moet je automatisch harder fietsen... Verder is het systeem nog vrij nieuw dus zitter er nog kinderziektes in.

Wat je verder kan doen is eens naar het Gazelle experience center gaan. Daar kan je op alle fietsen fietsen en kijken wat voor je het beste is. Het Impulse systeem is bijvoorbeeld erg krachtig.

Beste Louis,

Uit je verhaal maak ik op dat je met weinig toeren en weinig druk op de trappers fietst (maar misschien heb ik het mis). Systemen met middenmotor en krachtsensor zijn daarvoor niet goed geschikt. Je bent vermoedelijk veel beter af met een eenvoudig systeem met voor of achterwielmotor en rotatiesensor. Het vermogen van de motor is dan onafhankelijk van de trapkracht en toerental.

Sinds mei 2015 heb ik een e-bike TREK 400+. Nu komt het weleens voor dat de kilometers in DST stand, na een afstand te hebben afgelegd, lager aangeeft dan de beginstand. Heeft iemend hier ervaring mee?

Wat maakt de gazelle met de shimano steps nou zo goed?
en klopt het dat de motor sterker is en lichter vergeleken met de bosch midden motor?

Heb een cortina met steps aangeschaft met de n8. Na 10 kilometer wist ik het al dit wordt hem niet. Bij 24 kilometer per uur is de koek op. Slecht door cortina afgewerkt rammelde kettingkast en nog veel meer missers en dat voor een fiets die normaal 2800 euro kost. Het systeem is lang zo krachtig niet als mijn oude trouwe QWIC die blijft tot 30 ondersteunen. Een nieuwe accu halen en de cortina retour.