afbeelding van Allard Bolks

Met de opkomst van de e-bike neemt ook het aantal opvoersetjes toe. Marktleider Bosch waarschuwt voor het tunen van e-bikes.

Wil je nog sneller op je bestemming komen? Dan zijn er op internet genoeg setjes te koop om je e-bike te tunen. Door het opvoeren kunnen de snelheden oplopen tot 45 kilometer per uur. Fietsenwinkel Drumo is één van de winkels die deze setjes verkoopt. ‘We merken dat er vraag naar is, maar we kunnen niet spreken van een toename. Mensen kiezen toch vaker voor een normale high speed e-bike,’ zegt een woordvoerder. Fabrikant Bosch beseft het gevaar.

Zo werkt het
TestKees legt uit hoe e-bikes opgevoerd kunnen worden: ‘Voor veel systemen zijn er apparaatjes in omloop die de speedsensor misleiden. Met behulp van een magneet kan er dan een vertraagd signaal worden doorgegeven, waardoor de snelheidsbegrenzer zijn werk niet naar behoren doet. De motor kan op die manier wel warm worden en de actieradius kan worden verkleind.’ Naast de zogenaamde BadAsse chip bestaat ook de SDX2-dongle die de speedsensor op het verkeerde been zet. Lees ook: http://vogelvrijefietser.nl/vragen/kun-je-een-elektrische-fiets-opvoeren?page=8

Beschadiging
Bosch, fabrikant van veel e-bikesystemen, laat via e-mail weten: ‘Wij zijn ons er van bewust dat er verschillende bedrijven- en personen zijn die de tuning kits aanbieden voor het Bosch e-bike systeem. Wij raden de aanschaf van deze setjes af. Door zelf uw e-bike te willen aanpassen, bestaat er een groot risico op beschadiging van de motor of levensduurverkorting van het systeem.’ Bosch benadrukt dat er nog meer negatieve gevolgen aan kleven.

Garantieverlies
De garantie gaat verloren bij het zelf aanpassen- of laten aanpassen van je e-bike. ‘De garantie gaat verloren als niet geautoriseerde personen aanpassingen doorvoeren aan het Bosch-systeem.’ Niet alleen verliest de consument het recht op garantie: ‘Het opvoeren van de e-bike, heeft niet enkel invloed op de veiligheid van de gebruiker, ook andere weggebruikers kunnen op deze manier in gevaar worden gebracht. Bij ongevallen kan dit leiden tot aansprakelijkheidsstelling en eventueel gerechtelijke vervolging.’ TestKees is het eens met Bosch: ‘Al is het nu nog een relatief kleine groep, waardoor het gevaar voorlopig nog niet zo groot is.’

 

Reageer

De fietsen waar dit soort motoren in verwerkt worden, zijn vaak ook totaal niet geschikt voor hoge snelheden. Slappe frames, matige banden, slechte remmen, ongunstige lichaamshouding. Het is echt vragen om ongelukken om daar 40 km/h mee te rijden.

Wim Rookus heeft zijn sunrider met een opgevoerde 250W Bafangmotor uitgerust met als resultaat dat de motor doorbrandde: http://kees-rookus.blogspot.nl/2015/03/sunrider-ii-verbouwing.html na 6000 km. Deze motoren zijn er niet voor gemaakt en er zal geen garantie zijn. Verder is er nog een probleem met de Bosch trapasmotoren. In Duitsland bleek dat de 2013-uitvoering Classic+ Line van de Bosch-motor plotseling kan doortrappen en Bosch de fietsen met zo'n motor niet automatisch terugroept, maar afwacht tot er problemen zijn en ze dan laat vervangen: https://www.test.de/E-Bike-Risiko-bei-Pedelec-Antrieben-von-Bosch-482137... . Dus als je je fiets van 2013 met zo'n motor opvoert en er die doortrapproblemen opduiken dan kunnen er flinke ongelukken gebeuren!!

Me dunkt dat 25 km/h best al snel is. Ga maar eens op je plaat met 25 per uur.
Opvoeren is bij elk voertuig af te raden. Je belast de motor hiermee onnodig. De nadelen staan er allemaal al.

Om even de schrik er in te houden. Mocht je met 40 km/h een ongeluk veroorzaken dan kunnen alle kosten voor jezelf zijn. Dat schrikt vele nog niet af.

Maar iemand invalide rijden ..... 2.000.000 euro.
Maar iemands sleutelbeen breken.. 40-50.000 euro.
Op je plaat gaan door wat ook ... 2-10.000 euro.

Niet te betalen. Dat mensen dan nog zo onverstandig zijn om te denken van "dat gebeurt mij niet" is ook flauwekul want ook de fout van iemand anders kan jou dan veel geld gaan kosten. Dit zijn even geen "o'sorry" geintjes.

Niet doen dus.

De mooiste fietspaden zijn de "niet verplichte"fietspaden. Dus aangegeven met een rechthoekig bord met daarop "fietspad" Veel snorscooter c.q.snorfiets berijders weten echter niet dat zij volgens de wet hierop alleen met een uitgeschakelde hulpmotor mogen rijden. Dit geldt dus ook voor Speed Pedelecs want deze vallen nu nog onder de snorfietsen. Hier zou weleens wat meer aandacht aan gegeven mogen worden.

De bewering van Cookenzopy is al ruim 5 en een half jaar, sinds 1-1-2011 beslist onjuist. Want toen is het RVV 1990 behoorlijk gewijzigd, echter zonder hier veel ruchtbaarheid aan te geven.

Ook het artikel 5, dat bepaalt wie er op een onverplicht fietspad ( bord G13)mag rijden, en juist daar is opgenomen dat het alleen om verbrandingsmotoren gaat, die er verboden zijn.

En alle vormen van electrische tweewielers zijn dus toegestaan, ook de grote E-scooters en speed pedelecs

Artikel 5 RVV 1990 na de wijziging van 1 januari 2011

• 3. Bestuurders van snorfietsen uitgerust met een verbrandingsmotor mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor.
Memorie van toelichting in het staatsblad 2010-803
Artikel IV, onderdeel B
Artikel 5, derde lid, van het RVV 1990 is zodanig aangepast, dat bestuurders van snorfietsen met een elektromotor, zoals Segways, gebruik kunnen maken van het onverplichte fietspad. Deze aanpassing leidt ertoe dat de regel dat snorfietsers slechts met een uitgeschakelde motor op een onverplicht fietspad mogen rijden, alleen geldt voor de bestuurders van snorfietsen met een verbrandingsmotor. Dit onderscheid is gemaakt, omdat elektromotoren – in tegenstelling tot verbrandingsmotoren – weinig of geen geluid voortbrengen en daardoor niet tot geluidsoverlast leiden.

Maar ook deze scooter is dan toegestaan!!
Massa 144 kg, zonder bestuurder. (helaas komt het plaatje van de Kymco niet door)

Ik ben in bezit van een Victoria electrische fiets. Het is een 10.7 van bouwjaar 2015. Nu mag deze fiets niet meer de weg op omdat hij tot 45 km per uur ondersteuning kan.
Ik wil de fiets laten begrenzen tot een oplossing ondersteuning tot 25 km.
Kunt u mij een adres geven waar ik dat kan laten uitvoeren?